Mat efter säsong!

Posted by in Okategoriserade

Att äta närproducerad naturlig mat är bra på många sätt och vis. Det är bra för miljön eftersom långa transporter undviks och det är bra eftersom naturliga råvaror alltid är bättre än halvfabrikat. Filosofin uppstod i Japan på 1920-talet även om liknande tankegångar går tillbaka längre i tiden. Tanken handlar i grund och botten om att en bra kost håller människor friska. Inte helt revolutionerande kanske, men ändå något som inte alla alltid insett. George Oshawa var den som grundade makrobiotiken men den som på 1960-talet såg till att läran spreds över världen var Michio Kushi. Han flyttade till USA med sin hustru och började där sprida den makrobiotiska läran som snabbt blev populär. Till skillnad från många andra dieter och idéer om kost så var makrobiotik dock något som överlevde och fortfarande är populärt. Och det inte utan skäl, makrobiotik har många bra dag.

Skälet till att jag skriver det här är det sorgliga faktum att Michio Kushi nyligen gick bort, 88 år gammal. Svenska Dagbladet publicerade en hyllande sammanfattning av hans liv och verk som även kan fungera som en liten introduktion till makrobiotik: http://www.svd.se/kultur/makrobiotiker-michio-kushi-ar-dod_4260969.svd. Även om jag inte helt följer den makrobiotiska läran (den har vissa drag av mysticism som jag har svårt för) så är stora delar av den högst tillämpliga och den som är intresserad av hälsokost gör rätt i att studera den lite närmare. Att acceptera den rakt av är inte nödvändigt, det gäller bara att ta de delar som verkar vettiga (och de är många) och försöka leva efter dem. Det mest uppenbara som alla borde följa är delen där mat ska vara lokal och närodlad så långt det är möjligt.