Örten som gör dig gladare

Posted by in Okategoriserade

Ulf Lundell kanske inte är någon som förknippas med naturmediciner, men han sjunger faktiskt om en av dem i sin mest välkända låt. Den där han sjunger om att han ska brygga sitt brännvin själv och krydda det med Johannesört, Öppna Landskap. Även om en och annan nog skulle hävda att brännvin är en riktig naturmedicin så är det givetvis Johannesörten jag menar. Det har länge varit känt att den innehåller antidepressiva ämnen även om vetenskapen trodde att koncentrationen inte var tillräckligt hög för att ha någon reell effekt. Studier har nu visat att Johannesört, faktiskt, fungerar. Johannesört är nu ett fullt accepterat naturläkemedel, som rekommenderas mot oro och depression (dock inte till riktigt allvarliga depressioner, även om mycket pekar på att den är effektiv även där.

Johannesört är dock inte helt oproblematisk. Liksom konventionella läkemedel mot depression så har den oönskade bieffekter, även om dessa överlag inte är fullt så allvarliga som för de konventionella. Men det är ändå mycket viktigt att påpeka att Johannesört kan ha oönskade sidoeffekter. Den allvarligaste av dem är att den gör att andra läkemedel kan bli verkningslösa – allt från p-piller till HIV-mediciner. Om man använder sig av andra läkemedel bör man höra efter noggrant hos kunniga personer, läkare, om det är säkert eller inte att använda sig av naturmediciner som innehåller Johannesört.

Så om du nödvändigtvis ska krydda ditt brännvin och känner dig lite nere – krydda det med Johannesört, precis som Lundell uppmanar. Det kommer garanterat att göra dig muntrare.