Världen behöver medicin

Posted by in Okategoriserade

Mer och mer börjar det kännas som om hela världen behöver lite allmän medicin. Det är oroligt på många olika håll. I Mellanöstern är miljontals människor på flykt undan IS, i Ryssland så blir Putin mer och mer aggressiv och i östra Asien oroar sig grannländerna över Kinas ambitioner. Dessutom finns det många fler problemområden och konflikter som ligger och pyr under ytan. För varje dag känns det som ett tredje världskrig blir allt mer oundvikligt och det finns till och med de som hävdar att de redan startat – vi har bara inte riktigt förstått det ännu. Är det verkligen så illa? Kanske, att Ryssland nu engagerat sig i Syrien, och att Putin träffat Assad i Moskva bådar inte gott.

Vad är det som händer?
Om vi just nu befinner oss i begynnelsen av det tredje världskriget eller inte kommer vi att få läsa om i framtida historieböcker, om vi överlever så långt. Alldeles oavsett detta så står det dock klart att situationen i världen är eländig. Framtidens dom över oss för att vi inte gjorde tillräckligt kommer utan tvekan att bli hård. Visst finns det de som försöker, men världens och speciellt Europas regeringar tar definitivt inte sitt ansvar, ett ansvar som borde vara självklart för EU, världens största ekonomi. I stället handlar det mesta om politiskt käbbel och alltför många ”respektabla” partier som närmar sig den nya brunhögern. Det ser helt enkelt mörkt ut på nästan alla fronter.

Utnyttjar situationen
Sorgligt nog är det inte alla som vill hjälpa utan det finns tvärtom de som utnyttjar situationen. Flyktingkrisen gör det enklare för människohandlare att bedriva sin vidriga verksamhet – också i Sverige. Hamila (fingerat namn) berättar om hur hon under fyra år mer eller mindre tvingades leva som slav. Hamilas historia är inte unik och vi vet inte hur många offer för människohandel som det finns i Sverige. Ytterst få fall av människohandel leder till åtal. Under 2012 och 2013 anmäldes totalt 49 fall, varav endast tre ledde till åtal. Delvis beror det på bristande kunskaper och erfarenheter, många fall av människohandel handläggs helt enkelt vid fel plats, allmänna åklagarkammare i stället för internationella.

Det finns de som vill hjälpa
Men trots allt så är nog de flesta människor goda och vill hjälpa, även om de inte riktigt vet hur. Frälsningsarmén och andra ideella organisationer finns där, och erbjuder hjälp med rehabilitering och boende för människohandelns offer. Samtidigt arbetar man också mycket med information – kunskapen om människohandeln i Sverige är inte så stor bland allmänheten. Många är knappt medvetna om att det faktiskt sker här, mitt ibland oss.

frälsningsarmens arbete med människohandel

Även du som privatperson kan hjälpa, till exempel genom att anmäla misstänkta fall av människohandel till Länsstyrelsen. Människohandlarnas största tillgång är allmänhetens tystnad och att få av oss vill ”lägga sig i”. Men när det gäller människohandel så ska vi definitivt lägga oss i, så mycket som bara är möjligt. Självklart går det också att stödja Frälsningsarmén och andra ideella organisationer som sysslar med människohandel och trafficking med pengar – alla bidrag är viktiga!