Världen blir fattigare och ”naturmedicin” är en av orsakerna

Posted by in Okategoriserade

Varje år utrotas ett antal djurarter vilket gör världen lite fattigare. För att inte tala om att det också hotar ekosystemet. Skälen till att djurarter utrotas varierar, och det är inte alltid människan som är orsaken. Ibland sker det av helt naturliga orsaker; tusentals, miljontals, djurarter har dött ut under jordens historia. Skillnaden är att det nu finns en art, människan, som på egen hand kan utrota olika djur på ett sätt som helt klart är emot den naturliga ordningen. På SVT fanns nyligen en artikel om vilka djur som kan komma att utrotas under 2015.

Bland de arter som riskerar att lämna oss finns Javanoshörningen, där endast 35 individer återstår. Hornen tros ha läkande krafter och används i ”naturmedicin” i Kina och andra östasiatiska länder. Givetvis ligger det ingen sanning i det, men tron gör att javanoshörningen nu nästan är utdöd. Vietnamantilopen och spetsnoshörning är även de utrotningshotade, av samma anledning.

Naturligtvis är många andra arter utrotningshotade av helt andra skäl – klimatförändring, skogsskövling, miljöförstöring. Så att enbart eller ens huvudsakligen skylla på naturmedicin är inte korrekt, majoriteten av alla utrotningshotade arter är hotade av andra skäl. Faktum är att det är så illa att det talas om en sjätte massdöd (en av de tidigare var när dinosaurierna dog ut). Och det råder heller ingen tvekan om vad som ligger bakom: människan. Vilka följder det kommer att få är osäkert, men att det kommer att leda till dramatiska förändringar för oss människor, till det sämre, är det nog ingen tvekan om.